Het Johannes Hospitium bestaat 25 jaar

17 sep

Het Johannes Hospitium Wilnis bestaat 25 jaar. Met het team van zorgprofessionals, de vele vrijwilligers en alle andere betrokkenen werd hier woensdag 13 september bij stilgestaan. Over één ding zijn alle betrokkenen het absoluut eens: de zorg in het Johannes Hospitium voelt als een warme deken.

Eerste bewoner
Rob Kerkhoven is één van de oprichters van het Johannes Hospitium. Hij kwam uit het onderwijs en was eigenlijk voornemens dit tot zijn pensioen te blijven doen, maar het leven liep anders. Hij rolde in het bestuur van de grote plaatselijke kruisvereniging en initieerde samen met hen de oprichting van het hospice. Hij is nog altijd dankbaar dat het zo gegaan is. “Dit hebben we mooi voor elkaar gekregen.”

Rob kan zich nog goed herinneren dat 25 jaar geleden de eerste bewoner werd binnengebracht. “Dat was heel spannend”, zegt hij. “Qua zorg wisten we dat we alles goed geregeld hadden, maar zou het hospitium als bedrijf ook gaan lopen? Zouden er meer bewoners komen? En zouden we genoeg financiële middelen werven om onze eigen broek op te houden?’’ Die zorgen bleken niet nodig; al vanaf het eerste uur kent het Johannes Hospitium een goede bezetting. Datzelfde geldt voor de vrijwilligers. De groep betrokken en actieve vrijwilligers is altijd groot geweest. En nog.

Vrijwilligers van het eerste uur
Ria Hogendoorn, Roeline Elzes, Gerda Stoof, Nies de Wit en Vera Stein zijn al vanaf het eerste uur als vrijwilligers bij het Johannes Hospitium betrokken. “Op deze plek komt alles samen: je geeft wat, maar krijgt er ook ontzettend veel voor terug”, vertelt Ria. Nies heeft daar een mooie aanvulling op: “Wat ik mooi vind, is dat je een periode lang met iemand mee mag lopen. Bovendien word ik rustig hier; zodra ik binnenstap, ervaar ik de rust.” Ook voor Roeline voelt het vrijwilligerswerk als ontzettend waardevol. “Iedereen beleeft sterven anders”, zegt zij. “Toch is één ding altijd gelijk: het werk wat we hier doen, doet ertoe. En dat maakt steeds weer indruk.” Vera waardeert vooral de verbondenheid van alle betrokkenen bij het hospice. “We hebben verschillende achtergronden, ervaringen en ideeën, maar onze neuzen wijzen dezelfde kant op. Op de vrijwilligersdagen is dat voelbaar; die verbondenheid is enorm.”

Ook op coördinator Mits Winnik heeft het Johannes Hospitium een bijzonder mooie uitwerking. “Hier zijn en mogen werken voelt als een warme deken”, zegt zij. “Het is een bijzonder mooie werkplek. Hier is zoveel liefde. Iedereen mag hier zijn zoals hij is. Mensen zijn allemaal verschillend en denken anders. Toch heeft iedereen maar één doel: het laatste deel van het leven voor een ander zo mooi mogelijk maken. Dat is iets heel bijzonders.”

Nieuwsgierig naar het Johannes Hospitium? Kom gerust eens kijken. De deur staat altijd open. Ook voor nieuwe vrijwilligers biedt het Johannes Hospitium altijd mogelijkheden.

DSC_4491kopie