Muziek

De kracht van muziek

In ons hospice wordt harpmuziek aangeboden aan de bewoners. Hilly Bol heeft een speciale opleiding gevolgd voor de toepassing van harpmuziek in de palliatieve zorg. Zij komt meestal één keer per week om voor de bewoners die dat wensen te spelen. De klank van de harp is warm en vol. Soms wordt er bij gezongen. De muziek is rustig, bijna meditatief te noemen.

De harp biedt rust en troost

De harp is niet zo heel groot, gemakkelijk te vervoeren en mooi om te zien. Er kan op de kamer worden gespeeld, al dan niet in aanwezigheid van naaste familie en/of vrienden. De muziek kan dan individueel worden afgestemd op bijvoorbeeld ritme, zachtheid, tempo en toonsoort. Het is niet zoals bij een concert. Het is meer muziek als balsem voor de ziel en is zelfs als afscheidsritueel te gebruiken.

img-testDoor muziek kan de ademhaling rustiger worden. Muziek kan troostend zijn. Muziek kan prettige gevoelens oproepen of mooie beelden. Moeilijke emoties kunnen verlicht worden. Door de ontspanning kan zelfs pijn verminderen. En als er sprake is van intense moeheid of slapeloosheid, kan de muziek ook als een slaapmiddel werken. Vaak worden muziek en stilte afgewisseld en in die stilte komen wel eens woorden op die nog gezegd willen worden.

Het gebruik van ‘live’ muziek in moeilijke tijden bestaat al sinds de oudheid en het kan naast het gebruik van CD’s en dergelijke een eigen plek innemen. Er wordt op de gang gespeeld voor degenen die de muziek liever vanuit de verte horen.